• Anke Kerkhofs

Een grote leefruimte inrichten, zo doe je dat!

De leefruimte.

Een plaats in huis waar we veel tijd doorbrengen. Veel tijd, veel functies, veel mensen :) Een grote leefruimte is dus zeker een luxe. Maar let op, er is ook een keerzijde aan! Het is een uitdaging om deze grote ruimte gezellig en sfeervol te maken. Geen nood! Wij geven je graag wat tips om aan de slag te gaan.


TIP 1. Maak verschillende zones

Je hebt veel ruimte, profiteer er van! Een leefruimte is niet enkel een zitplaats, maar kan ook andere hoekjes bevatten. Denk hierbij aan een eetkamer, werkplek, speelhoekje, low dining of leeshoekje. Je maakt dus meerdere ruimtes in één ruimte. Hierdoor krijg je meer dynamiek en spanning in je grote leefruimte.

Bedenk op voorhand welke hoekjes je waar wilt creëren. Wil je de zithoek in de zon of net op een donkerdere plek in huis om tv te kijken? Lees je 's morgens graag de krant met zicht op de tuin? Of lees je graag een boek bij de haard? Nood aan een plek om thuis te werken, dicht bij het gezin of liever wat meer afgezonderd? Neem de tijd om deze puzzel te maken, zodat je optimaal kan genieten van de ruimte.TIP 2. Maak 'eilanden' van je zones

Dit doe je door je zones af te schermen. Leg bijvoorbeeld een tapijt onder de zithoek, hang een opvallend lichtarmatuur boven de eettafel of zet een open rek als ruimteverdeler. Ook een groepje planten, behangpapier, kleuren op de muren of andere accenten kunnen je zones gaan afschermen en zorgen voor een knus gevoel.


TIP 3. Zorg voor eenheid

Eilanden creëren wil natuurlijk NIET zeggen dat we een kakafonie gaan maken van onze leefruimte. We houden wel graag een eenheid in de ruimte, om het ruimtelijke gevoel te behouden. Je kiest dus best voor één stijl, voor dezelfde kleuren en materialen die in de hele ruimte terug komen. Je kan gaan variëren met bepaalde tinten van één kleur of een bepaald accent leggen op een opvallend element, maar doe dit binnen één verhaal.


TIP 4. Kies de juiste meubelen

Om een grote leefruimte gezellig te maken, moeten we niet heel de ruimte gaan vol zetten. Je hebt de ruimte, dus durf plaats te laten. Zet je meubelen ook een keer wat verder van de muur af of centraler in de ruimte, zodat je er echt rond kan lopen.


Durf ook een paar grotere meubelen te zetten, zoals een extra grote eettafel, een 4-zitsbank of een grote boekenrek. Meubelen van standaard afmeting zullen in jouw grote ruimte waarschijnlijk klein lijken, waardoor de ruimte weer groter gaat lijken. Veel kleine meubelen gaan de ruimte 'rommelig' doen lijken.


TIP 5. Texturen

Je gaat het me nog vaak horen zeggen, maar wil je sfeer, durf dan texturen te gebruiken. Dat geldt voor alle ruimtes, maar zeker ook voor grote ruimtes. Een zacht tapijt, een lederen fauteuil, een massief houten krukje, een marmeren tafelblad, een gebreide deken, planten, noem maar op. Door gladde en ruwe, harde en zachte materialen te combineren ga je meer sfeer in de ruimte brengen. Daarnaast hebben zachte materialen ook nog eens een goede invloed op de akoestiek, wat in een grote ruimte zeker van pas zal komen.


Dream. Create. Inspire.


Veel succes!

Anke

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven