top of page
  • Foto van schrijverAnke Kerkhofs

De leefruimte.

Een plaats in huis waar we veel tijd doorbrengen. Veel tijd, veel functies, veel mensen :) Een grote leefruimte is dus zeker een luxe. Maar let op, er is ook een keerzijde aan! Het is een uitdaging om deze grote ruimte gezellig en sfeervol te maken. Geen nood! Wij geven je graag wat tips om aan de slag te gaan.


TIP 1. Maak verschillende zones

Je hebt veel ruimte, profiteer er van! Een leefruimte is niet enkel een zitplaats, maar kan ook andere hoekjes bevatten. Denk hierbij aan een eetkamer, werkplek, speelhoekje, low dining of leeshoekje. Je maakt dus meerdere ruimtes in één ruimte. Hierdoor krijg je meer dynamiek en spanning in je grote leefruimte.

Bedenk op voorhand welke hoekjes je waar wilt creëren. Wil je de zithoek in de zon of net op een donkerdere plek in huis om tv te kijken? Lees je 's morgens graag de krant met zicht op de tuin? Of lees je graag een boek bij de haard? Nood aan een plek om thuis te werken, dicht bij het gezin of liever wat meer afgezonderd? Neem de tijd om deze puzzel te maken, zodat je optimaal kan genieten van de ruimte.



TIP 2. Maak 'eilanden' van je zones

Dit doe je door je zones af te schermen. Leg bijvoorbeeld een tapijt onder de zithoek, hang een opvallend lichtarmatuur boven de eettafel of zet een open rek als ruimteverdeler. Ook een groepje planten, behangpapier, kleuren op de muren of andere accenten kunnen je zones gaan afschermen en zorgen voor een knus gevoel.


TIP 3. Zorg voor eenheid

Eilanden creëren wil natuurlijk NIET zeggen dat we een kakafonie gaan maken van onze leefruimte. We houden wel graag een eenheid in de ruimte, om het ruimtelijke gevoel te behouden. Je kiest dus best voor één stijl, voor dezelfde kleuren en materialen die in de hele ruimte terug komen. Je kan gaan variëren met bepaalde tinten van één kleur of een bepaald accent leggen op een opvallend element, maar doe dit binnen één verhaal.


TIP 4. Kies de juiste meubelen

Om een grote leefruimte gezellig te maken, moeten we niet heel de ruimte gaan vol zetten. Je hebt de ruimte, dus durf plaats te laten. Zet je meubelen ook een keer wat verder van de muur af of centraler in de ruimte, zodat je er echt rond kan lopen.


Durf ook een paar grotere meubelen te zetten, zoals een extra grote eettafel, een 4-zitsbank of een grote boekenrek. Meubelen van standaard afmeting zullen in jouw grote ruimte waarschijnlijk klein lijken, waardoor de ruimte weer groter gaat lijken. Veel kleine meubelen gaan de ruimte 'rommelig' doen lijken.


TIP 5. Texturen

Je gaat het me nog vaak horen zeggen, maar wil je sfeer, durf dan texturen te gebruiken. Dat geldt voor alle ruimtes, maar zeker ook voor grote ruimtes. Een zacht tapijt, een lederen fauteuil, een massief houten krukje, een marmeren tafelblad, een gebreide deken, planten, noem maar op. Door gladde en ruwe, harde en zachte materialen te combineren ga je meer sfeer in de ruimte brengen. Daarnaast hebben zachte materialen ook nog eens een goede invloed op de akoestiek, wat in een grote ruimte zeker van pas zal komen.


Dream. Create. Inspire.


Veel succes!

Anke









3 weergaven0 opmerkingen
  • Foto van schrijverAnke Kerkhofs

We dromen allemaal van een sfeervolle woning of werkplek.

We creëren graag een mooie en functionele leef- (of werk-) omgeving.

Ik inspireer jullie graag en zet jullie graag op weg naar jullie droominterieur!



Wat is de meerwaarde van een interieurarchitect? Is het ongrijpbare luxe, enkel weggelegd voor de happy few? Veel mensen die gaan (ver-) bouwen vragen het zich af.


Interieurstylist vs interieurarchitect.


De interieurstylist en de interieurarchitect, ze worden vaak in één adem genoemd. Maar er is wel degelijk een verschil. Een interieurstylist gaat je ruimte, woning of werkplek aankleden en zo zorgen voor extra sfeer en beleving. Dit doen ze door het kiezen van de juiste kussens, gordijnen en decoratieve elementen. Een interieurarchitect gaat aan de slag met de ruimte zelf, met de ruimtelijke indeling. Hij of zij denkt vanuit de functie van de ruimte en de beschikbare oppervlakte. Hoe wordt de ruimte optimaal benut? Krijgen alle functies de nodige aandacht en zijn ze logisch georganiseerd tov elkaar?


Goede start, goed resultaat


Starten aan een nieuw project doen we met een interactief gesprek. We duiken samen in jouw verhaal. Ik stel je heel wat vragen, over je dromen en verwachtingen, over je dagdagelijks leven en toekomstplannen. Op basis hiervan gaan we aan de slag met het ontwerp. Als interieurarchitect scannen we alle pijnpunten en houden we rekening met de nodige technieken, om zo een gedetailleerd en doordacht plan uit te werken.


Door samen proactief na te denken over je interieurontwerp:

- heb je geen keuzestress als je materialen en kleuren moet kiezen en maak je geen verkeerde (en dus dure) keuzes waar je later spijt van hebt.

- bespaar je niet alleen op je uitgaven, maar kost het je ook veel minder tijd en energie.

- krijg je een concreter en beter zicht op je project.

- creëer je meer comfort en persoonlijkheid in je woning.


Sferen en texturen


Naast het ruimtelijke en functionele verhaal, is de esthetiek natuurlijk ook van belang. Eén keer de basis gelegd, gaan we verder kijken naar kleuren, materialen en texturen. Wie ben jij (en je gezin of omgeving), hoe wil je de ruimte gebruiken en welk gevoel wil hierbij ervaren? We zorgen voor een mooi en sfeervol geheel, wat we je graag tonen met een moodboard en waarbij we graag advies geven over de verschillende materialen. Hierbij geven we zeker ook de nodige aandacht aan aspecten zoals de verlichting, wat zowel zorgt voor veel sfeer als ook het nodige comfort.


Compagnon de route


Joepie! De interieurpuntjes staan op de i en de uitvoering kan van start gaan. Weet je niet goed hoe je hieraan moet beginnen en welke partijen je hiervoor dient te contacteren? We helpen je graag op weg en geven ondersteuning tijdens de hele uitvoering. Je staat er niet alleen voor. Wij zijn graag jouw compagnon de route!



Heb jij bouw- of verbouwplannen en kan jij een compagnon gebruiken? Neem contact op met Studio Cacao en we kijken wat ik voor jou kan betekenen!



Cacao is always a good idea!

Anke x

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page